Akltualni dogodki

SOBOTA, 6. MAJ 2017

STROKOVNA EKSKURZIJA V SLOVENSKO ISTRO

ogledi: Solin in solinarskega muzeja, turistične zelišarske kmetije Histrie Botanice, ki izdeluje hidrolate in eterična olja, ter ogled ekološke zelenjadarske kmetije v Koštaboni pri Romani  Rejec.

Prijave in natančen opis ekskurzije lahko dobite telefon 041-948-336 in monika.brinsek@gmail.com

Odhod avtobusa ob 5.40 uri iz avtobusne postaje v Lescah, vrnitev v poznih večernih urah. Potnike pobiramo še na BS Volko na avtocesti pri Kranju in v Ljubljani na Dolgem mostu.

Organizira Društvo AJDA Gorenjska in študijski krožek za vsako bolezen raste rožica.

 

ZAČETNI TEČAJ BIODINAMIKE in VRTNARJENJE PO BIODINAMIKI

V letu 2017 smo sklop predavanj in delavnic na temo biodinamike VRTNARJENJE PO BIODINAMIKI izvedli v BC Naklo.  Termini predavanje in delavnice  7., 14.,21. in 28. marec od 16. do 20. ure.  Udeleženci prejmejo delovno gradivo. Informacije in obvezne predhodne prijave na monika.brinsek@gmail.com

Biodinamika je najstarejše in najbolje raziskana oblike ekološke pridelave hrane. Gre za pridelavo rastlin z upoštevanjem naravnih zakonitosti in brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov in drugih kemičnih sredstev.

Na tečaju ste dobrodošli vsi, ki bi radi svoje znanje obnovili, nadgradili ali se prvič seznanili z biodinamičnimi zakonitostmi kako si pridelati lastno zdravo  in polnovredno harno brez uporabe umetnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev. Tečaj je primeren za vrtičkarje in kmete.

VSEBINA TEČAJA : Na tečaju se boste seznanili s temelji in poslanstvom biodinamičnega gospodarjenja v naravi, naravnimi ritmi in principi narave, osnovnimi pravili biodinamičnega kmetovanja oz. vrtnarjenja, osnovna sestava tal, kompost, vpliv kolobarjenja v pridelavi rastlin in druge teme.  Priprava in uporaba biodinamičnih preparatov in pripravkov za zaščito rastlin. Navodila za izdelavo kompostnega kupa. Prikazali vam bomo kolobar v vrtu in na njivi, delo v sadovnjaku, uporaba in razlaga setvege koledarja po Mariji Thun.  Zvedeli boste tudi mnogo praktičnih nasvetov kako se znebimo polžev, uši, in drugih škodljivcev. Z vamo bomo delili izkušnje in nasvete kako privabiti v vaš vrt koristne organizme. Ogledali si boste praktične pripomočke za delo: mešala za mešanje biodinamičnih preparatov, orodja za lažje delo in škropljenje pripravkov…

Z vamo bomo mentorji in svetovalci za biodinamiko, člani Društva Ajda Gorenjska

V Radovljici smo imeli ZAČETNI TEČAJ BIODINAMIKE 21. in 28. januarja  od 9. do 16. ure v Osnovni šoli A. T. Linharta in na biodinamični kmetiji Brinšek v Vrbnjah, ki ima Demeter certifikat.

VSEBINA TEČAJA : Priprava in uporaba biodinamičnih prepartov in pripravkov za zaščito rastlin, kompostnega kupa, kolobarjenja, delo v sadovnjaku, uporaba in razlaga setvege koledarja po Mariji Thun.  Zvedeli boste tudi mnogo praktičnih nasvetov kako se znebimo polžev, in drugih škodljivcev. Na kmetiji si boste ogledali hlev, orodja za lažje delo in škropljenie pripravkov.

Za nove člane je udeležba na ZAČETNEM TEČAJU ali na tečaju VRTNARJENJE PO BIODINAMIKI pogoj za prevzem preparatov, ki so temelj biodinamičnega kmetovanja. Potrdilo o udeležbi prejemete če ste  100% prisotni na predavanjih celotnega tečaja.

Z vamo bomo mentorji in svetovalci za biodinamiko, člani Društva Ajda Gorenjska: predsednica društva Mihaela Zaloka -svetovalka,  podpredsednica društva Monika Brinšek -mentorica in svetovalka, Brane Brinšek -mentor in svetovalec ter dr. Maja Kolar-svetovalka za biodinamiko.